МАРЦИПАН — ТЛУМАЧЕННЯ

МАРЦИПА́Н ч.

род. у. Тісто з товченого мигдалю, інших горіхів і т. ін. з цукром. Приклади
  • Справжній марципан – це суміш змеленого на борошно мигдалю та цукрового сиропу чи цукрової пудри. Інколи марципаном називають також масу з різних горіхів, патоки, цукру. (з наук.-попул. літ.)
  • За право вважатися батьківщиною марципану бореться Франція, стверджуючи, що марципан – винятково винахід французьких кондитерів. (із журн.)
  • У “солодкій програмі” були представлені вироби з шоколаду, марципану, цукру, заварні тістечка. (з газ.)
род. а. Кондитерський виріб із такого тіста. Приклади
  • – Я сам бачив, як ви їли Якісь марципани.... (С. Руданський)
  • – А ту [у в'язниці] в нас, Івасю, не марципани з медом, – ту, небоже, дубова каша і солом'яна постіль! (І. Франко)
  • [Францишка:] Вітайте. Я почастую пана графа такими марципанами, яких він, мабуть, ніколи й не куштував. (І. Кочерга)
  • Господиня виставила на стіл вази з тістечками, марципанами та кількома сортами варення. (О. Авраменко)
Коментарі
Щоб додати коментар, увійдіть.