ФІЛЕЙ — ЕТИМОЛОГІЯ
філе́ «м’ясо найвищого сорту із середньої частини хребта туші; очищена від нутрощів, спресована і заморожена риба»
запозичення з французької мови;
фр. filet є зменш. від fil «нитка, низка»;
французька назва зумовлена, очевидно, тим, що м’ясо filet продавалось зав’язаним ниткою;
р. болг. м. филе́, бр. філе́, п. file, filet, ч. filé (м’ясо), filet, вл. filet (м’ясо);
Фонетичні та словотвірні варіанти
філе́й
«тс.»
Етимологічні відповідники
Слово | Мова |
філе́ | білоруська |
филе́ | болгарська |
filet (м’ясо) | верхньолужицька |
филе́ | македонська |
file | польська |
filet | польська |
филе́ | російська |
filet | французька |
fil «нитка, низка» | французька |
filé (м’ясо), filet | чеська |
filet | чеська |
Етимологічний словник української мови Інституту мовознавства ім. О.О. Потебні НАН України