ФІЛЕЙ — ЕТИМОЛОГІЯ

філе́ «м’ясо найвищого сорту із середньої частини хребта туші; очищена від нутрощів, спресована і заморожена риба»

запозичення з французької мови;
фр. filet є зменш. від fil «нитка, низка»;
французька назва зумовлена, очевидно, тим, що м’ясо filet продавалось зав’язаним ниткою;
р. болг. м. филе́, бр. філе́, п. file, filet, ч. filé (м’ясо), filet, вл. filet (м’ясо);
Фонетичні та словотвірні варіанти

філе́й «тс.»
Етимологічні відповідники

Слово Мова
філе́ білоруська
филе́ болгарська
filet (м’ясо) верхньолужицька
филе́ македонська
file польська
filet польська
филе́ російська
filet французька
fil «нитка, низка» французька
filé (м’ясо), filet чеська
filet чеська
Етимологічний словник української мови Інституту мовознавства ім. О.О. Потебні НАН України