ГИШЕЛЬ — ЕТИМОЛОГІЯ
ги́жки́ «холодець із свинячих ніжок, ніжки в холодці»
псл. gyža‹*gyzja;
споріднене з лтс. gȗža «стегно», лит. gūžỹs «глотка, кадик; опуклість верхньої стегнової кістки, кістка в стегні»;
первісне значення «наріст, ґуля»;
іє. *geu- «схиляти, кривити, робити опуклим»;
n. giża (ст.) «свячена вербова гілка; м’ясо біля ребер (переважно свиняче); гомілкова кістка, її кінець; [частина ноги тварини; холодець з волових ніг; свячений жир]», ч. hýždě «зад, гузка», ст. hýže (hýždě) «стегно, верхня частина стегна», нл. gižel «гомілкова кістка», болг. ги́жа «виноградний кущ», схв. гȕųа «тс.», цсл. гыжа «гроно незрілого винограду»;
Фонетичні та словотвірні варіанти
ги́шель
«гомілкова кістка; голінка»
ги́шки́
«тс.»
Етимологічні відповідники
Слово | Мова |
ги́жа «виноградний кущ» | болгарська |
*geu- «схиляти, кривити, робити опуклим» | індоєвропейська |
gȗža «стегно» | латиська |
gūžỹs «глотка, кадик; опуклість верхньої стегнової кістки, кістка в стегні» | литовська |
gižel «гомілкова кістка» | нижньолужицька |
gyža‹*gyzja | праслов’янська |
гȕųа «тс.» | сербохорватська |
hýždě «зад, гузка» | чеська |
значення «наріст, ґуля» | ? |
giża «свячена вербова гілка; м’ясо біля ребер (переважно свиняче); гомілкова кістка, її кінець; [частина ноги тварини; холодець з волових ніг; свячений жир]» (ст.) | ? |
hýže «стегно, верхня частина стегна» (hýždě) | ? |
гыжа «гроно незрілого винограду» | ? |
жи́жки́ «задня сторона коліна»
очевидно, пов’язане з ги́жки́ «ніжки в холодці», ги́шель «гомілка» (див.);
Фонетичні та словотвірні варіанти
жижа́лки
«тс.»
Етимологічні відповідники
Слово | Мова |
ги́жки́ «ніжки в холодці» | українська |
ги́шель «гомілка» | українська |
Етимологічний словник української мови Інституту мовознавства ім. О.О. Потебні НАН України